Söka första jobbet
Efter examen väntar inte ett nytt sommarlov. Det är dags att ge sig ut i arbetslivet och skaffa sig ett riktigt jobb, tiden för sommarjobb och praktik är över. Nu måste allt sker på en ny nivå, vilket kan kännas främmande och skrämmande. Men vi kan ge dig några bra tips som hjälper dig att hitta och söka de första jobben.
CV och personligt brev
Alla företag du söker till vill se ett CV med dina erfarenheter och kunskaper, många vill också ha ett personligt brev där du berättar lite mer om dig själv som person och vad du gör utanför arbete. Det här är den första och ibland enda informationskälla som en potentiell arbetsgivare får veta. De här två dokumenten borde därmed vara korrekta och bra för att de ska locka företag att kalla dig till en intervju. Du kan läsa mer och hittar mallar för detta på nätet. Läs på om hur du uttrycker dig och staplar upp dina kunskaper. Även arbetsförmedlingen kan vara till viss hjälp. De brukar hålla kurser och föreläsningar om hur du söker jobb.
Utbildning och intressen
Har du en färdig utbildning vill du först och främst söka jobb inom det. Har du valt att inte läsa en full utbildning kan du istället fokusera på dina intressen. Vad gillar du att göra och hur kan du göra det till en karriär? Gillar du inredning kanske du kan öppna en inredningsbutik, har du ett musikintresse kan du ge kurser och så vidare. Sök brett och är du villig att flytta till en ny ort har du betydligt fler alternativ. Det är lättare att följa din dröm när du är ung så passa på att satsa på det som intresserar det och dina intresseområden även om det verkar långsökt just nu. Det tar år av hårt arbete för att nå sitt drömjobb, lägg grunden för det redan nu!
Under intervjun
Tar du dig vidare i utgallringen och kallas till intervju gäller det att förbereda för denna. Till att börja med kan det vara bra att veta några av de vanligaste frågorna och tänka på hur du ska svara på dem. Dessa inkluderar:
- Berätta om dig själv.
- Berätta om ditt senaste jobb.
- Varför slutade du ditt senaste jobb?
- Vad är dina styrkor?
- Vad är dina svagheter?
- Varför ska just du få jobbet?
- Varför vill du jobba här?
- Vilka mål har du för framtiden?
Försök att vara öppen, ärlig och personlig med dina svar. Att ge det svar du tror att frågeställaren vill höra betyder ofta att du ger ett väldigt klichéartat svar som de säkert hört om och om igen.