Microbrewing eller mikrobryggeri som hobby är något som blivit väldigt populärt de senaste åren. Dock behöver det inte bara vara en hobby utan kan även vara en inkomstkälla.

Regler och förordningar

För att kvalificera som ett mikrobryggeri så får du inte göra större satser än 200 liter. Om du dock gör satser på mindre än 50 liter så är det ett nanobryggeri.

Du kan kontakta skatteverket för de tillstånd du behöver. Dessutom måste du registrera verksamheten hos miljöförvaltningen i din kommun. De kan hjälpa dig med regler runt livsmedelshantering och hälsa.

Sedan till det roliga

Vilket slags öl vill du brygga är väl första frågan. Alla har vi våra favoriter som till exempel veteöl, lager, ale eller stout. I Sverige dricks mest ljusare lager men många provar gärna andra sorter.

Nästa roliga jobb är att välja ut de perfekta flaskorna för dina produkter. Ska det vara till exempel brunt glas i någon rundare modell eller föredrar du smala flaskor i klart glas. Det finns massor av resurser på nätet där du kan hitta både flaskor och kapsyler.

Det absolut roligaste är nog att göra etiketterna. Det är här marknadsföring kommer in i bilden. Du kan få den hjälp som behövs för att få till snygga burkar med din öl i.

Nu kan du bara se fram emot första smakprovet!