Teknologi utvecklas idag i en rasande takt och nya innovationer dyker ständigt upp inom de flesta områden. Detta leder till att allt från datorer till möbler utformas på nya och smartare sätt för att underlätta i vardagen för människor världen över.

Parans naturliga solljus

En sådan innovation är den lösning som Parans erbjuder på problem med belysning. De har nämligen uppfunnit en metod att transportera solljus upp till 20 meter för att kunna lysa upp rum som saknar fönster eller som är belägna långt från fönster med naturligt solljus.Det fungerar genom att de installerar en mottagare på taket av byggnaden som absorberar solljus och följer solen när den rör sig över himlen likt en solros. Solljuset transporteras från mottagaren med hjälp av fiberoptiska kablar till den plats där naturligt solljus behövs och används sedan för att lysa upp platsen. Deras uppfinning är i nuläget inne på sin tredje generation och transporterar endast ljuset utan att få med den strålning som solen avger. Du kan hitta mer information om produkten på Parans webbsajt.

Varför det kan vara en bra idé att satsa på naturligt solljus

Att erbjuda naturligt solljus som ljuskälla på platser där det kan vara svårt att få tillgång till naturligt ljus kan ha ett antal olika fördelar. Dels så har naturligt solljus flera positiva effekter på människan och kan leda till ökad produktivitet, minskad trötthet och mycket mer. Att solen har positiva effekterna på människor vet vi sedan innan och att det nu kan erbjudas utan att man behöver vara i direkt solljus är en lysande lösning.Då solljus har en så stor effekt på människan så kan det alltså vara värt att göra en satsning på naturligt solljus som ljuskälla. Det är en intressant utveckling och i framtiden så kanske det kan bli standard att använda sig av naturligt solljus som ljuskälla på dagtid och endast använda lysrör och liknande på nätterna. Det är det ett steg i rätt riktning mot att skapa ett mer energisnålt och nyttigare samhälle helt enkelt.